Welk gereedschap heb je nodig voor welke klus?

Gereedschap: je hebt veel verschillende soorten en maten. Maar welk gereedschap gebruik je voor welke klus? In dit artikel vertellen we je alles over de functies en toepassingen van het gereedschap dat we bij VVS-Techniek aanbieden.

Verspanend gereedschap 

Een boor is een stuk verspanend gereedschap, met een simpel doel, het maken van een rond gat.
Soort materiaal waar we in gaan boren, grootte van het gat en de eventuele vervolgbewerking bepalen de keuze voor het type boor.

Draaien is een manier van verspanen waarbij het werkstuk ronddraait langs een draaibeitel.
De draaibeitel snijdt daarbij in langs- en dwarsrichting langs het draaiende werkstuk.
We kunnen uitwendig bijvoorbeeld langsdraaien in de lengterichting van het werkstuk, het werkstuk afvlakken door dwarsdraaien en schroefdraad snijden.
Inwendig kunnen we ook langsdraaien in de lengterichting van het werkstuk en profieldraaien, bijvoorbeeld een kamer in een as draaien.

Frezen is een manier van verspanen waarbij het gereedschap een roterende beweging maakt.
De bewerking frezen voeren we uit met een freesmachines oftewel freesbank.

Er zijn afhankelijk van de gewenste bewerking diverse soorten frezen verkrijgbaar zoals: ruwfrezen, spiebaanfrezen, zaagfrezen, schachtfrezen, hoekkopfrezen en mantelkopfrezen.
Ook zijn er gatfrezen waar hardmetalen inzetplaatjes worden gebruikt.

Een kernboor is een stuk verspanend gereedschap, met een simpel doel, het maken van een rond gat. Voordeel is de holle binnenkant waardoor de kernboor hetzelfde werkt als een gatzaag, en we minder materiaal weg hoeven te snijden.
Meestal gebruikt in constructiewerken waar we gaten in stalen balken en profielen willen maken.

Als er hoge eisen worden gesteld aan de maatvoering van een gat oftewel boring gebruiken we een ruimer om het zuiver rond en glad te maken.
Eerst voorboren op een kleinere maat is vereist, daarna snijden we het gat naar een nauwkeurige passing met een ruimer.
Er zijn handruimers die we met behulp van een wringstaaf ronddraaien en machineruimers met een cilindrische of morseconus opname.

Verzinken is een verspanende nabewerking van een geboord of geponst gat.
Met een verzinkboor of verzinkfrees kunnen we ontbramen door de tijdens het boren gevormde bramen weg te halen.
De eigenlijke functie van een verzinkboor of verzinkfrees is echter het maken van een kegelvormige verbreding van een gat waar de kop van een verzonken bout of schroef in kan vallen.

Voor het verzinken van cilindrische koppen in een werkstuk kunnen we een kopverzinkfrees gebruiken.

Zagen is een verspanende bewerking, toegepast om een werkstuk in te korten, of delen van elkaar te scheiden.
De bewerking kunnen we met de hand uitvoeren of machinaal met bijvoorbeeld een lintzaagmachine, beugelzaagmachine, decoupeerzaag, reciprozaag of met een cirkelzaagmachine ook wel afkortzaag genoemd.
Voor het maken van gaten passen we ook wel gatzagen toe, dit kan met een handboormachine, tafelboormachine of kolomboormachine.

VVS-Techniek levert verspanende gereedschappen van de merken Phantom en International tools, Euroboor en Noga tools uit voorraad, we kunnen deze echter ook leveren van de merken Rotec, Alfra en TCE-tools.

Voor goed advies over de juiste boor ben je bij VVS-Techniek aan het juiste adres.

 

Handgereedschap

Handgereedschap is gereedschap die met de hand wordt gebruikt.

Sleutels zoals onder andere steeksleutels, ringsleutels en ringratelsleutels zijn gemaakt om bouten en moeren met een zeskant kop los en vast te draaien.

Een tang is een stuk gereedschap die gebruikt wordt om iets vast te grijpen.

Een schroevendraaier is een onmisbaar stuk gereedschap voor het in- en uitdraaien van schroeven, bouten etc.

Een hamer is een klop- of slagvoorwerp, bestaande uit een steel of handvat met aan het eind de hamerkop. De meest voorkomende types zijn de bankhamer, vuisthamer oftewel voorhamer en de klauwhamer. In de industrie gebruikt men daarnaast ook nog vaak de koperen hamer en de terugslagvrije hamer. Voor de voedingsmiddelen industrie waar gebruik van hout niet is toegestaan eist men vaak dat hamers voorzien zijn van een steel van een ander materiaal, bijvoorbeeld kunststof of combinatie met glasfiber.

Beitels voor staal ook wel koudbeitels en in sommige uitvoeringen ritsbeitels genoemd.
Ze zijn er in diverse uitvoeringen: puntvorm, platte, smalle of brede bek. Koudbeitels worden in de metaal en constructie onder andere gebruikt voor verwijderen van slakken, bramen, bouten, klinknagels of kettingschakels.

Een doorslag gebruikt men voor het monteren en demonteren van pennen in gaten en is gemaakt van gereedschapsstaal. In cilindrische uitvoering noemt met een doorslag ook wel drijver of pendrijver. Voordeel van een cilindrische drijver is dat deze nooit vast gaat zitten in het gat.
Een pendrijver is zeer geschikt voor monteren en demonteren van stiften, bouten, scharnierpennen, breekpennen, stelpennen en spanbus of spanhuls toepassingen.

Dopsleutels en ratelsleutels kun je gecombineerd toepassen met een ratelsleutel of wringstaaf. De wringstaaf kun je het beste toepassen als een bout of moer echt vastzit.

Een waterpas is een meetinstrument om te bepalen of een vlak of lijn horizontaal of verticaal ligt.

Een bouwlaser geeft een laserstraal in een loodrechte lijn, laten we de straal roteren dan hebben we een rotatie-laser. De roterende functie zorgt voor een bereik van 360°, ideaal bij klussen op grote oppervlakten. De toepassingen zijn: uitzetten van hoogtes en vlakken voor bestratingswerkzaamheden, funderingen, vloeren, wanden en muren, plafonds en legio andere toepassingen.

NEN 3140 apparatentesters worden gebruikt voor het periodiek keuren van elektrische handgereedschappen, machines en apparaten.

Installatietesters gebruiken we voor het testen van onder andere aardlekschakelaars op aanraakspanning, aanspreektijd en aanspreekstroom.

Digitale multimeters zijn voor meerdere metingen geschikt, hierdoor zijn het geliefde meetinstrumenten voor vele toepassingen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij reparaties van werktuigbouwkundige-, pneumatische- en hydraulische machines en installaties waar elektrische besturingen opzitten, maar ook voor elektrische apparaten zoals lasapparatuur waar veel elektronica inzit.

Een visuele infrarood thermometer oftewel thermografische camera gebruik je voor het opsporen van hotspots en warmtepatronen. Dit kunnen we gebruiken om overbelasting in elektrische installaties en bekabeling op te sporen, of bij gebouwen een warmtescan te doen om warmtelekken of koudebruggen op te sporen.

Een zaag gebruikt men om een werkstuk te bewerken met een getand metalen blad, ook wel zaagblad genoemd.
In tegenstelling tot machinaal, in één richting zagen, wordt de handzaag heen en weer bewogen in het materiaal en zaagt, afhankelijk van de tanding bij de trek- of de duwbeweging, eventueel ook bij beide.

Snijgereedschap
Om een voorwerp of werkstuk te snijden gebruiken we een mes. Voor de industrie, bouw en installatietechniek is dat vaak een handgreep met uitschuifbaar of vast lemmet (ook wel bekend onder de merknaam Stanleymes), klapmes of afbreekmes.

Vijlgereedschap
Vijlen worden onder andere gebruikt om scherpe kanten af te ronden en te ontbramen.

Voor onderhoud in industrie, automotive, landbouw en alle andere plaatsen waar mechanische aandrijvingen voorkomen is demontage gereedschap nodig. Lagers, tandwielen, schijven, ringen, bussen en pennen kunnen gedemonteerd worden. De genoemde onderdelen die in een mechanische aandrijving zitten, worden op hun plek gehouden door een borging met schroefdraad, borgring of circlip, spie of door middel van persen of krimpen heel vast geklemd.
Deze onderdelen hebben meestal een pers of overgangspassing, waardoor ze met de hand niet zomaar verwijderd kunnen worden. Is het materiaal door slijtage vervormd, of is er sprake van corrosie dan zal demonteren nog meer kracht kosten. Dan komt demontage gereedschap van pas.

Momentsleutels oftewel draaimomentsleutels zijn speciale sleutels om bouten en moeren met een exact bepaald koppel (moment) aan te draaien. Toepassingen zijn talrijk, machines en onderdelen of de automotive sector waar wielen, cilinderkoppen, bougies etc. aangedraaid moeten worden tot het opgegeven moment.

Snelspanners worden gebruikt voor het op de juiste manier opspannen van producten en werkstukken in bijvoorbeeld lasmallen. Het assortiment snelspanklemmen bestaat uit horizontale- en verticale snelspanklemmen, schuiftang spanklemmen en spantangen. Voor geautomatiseerde toepassingen zijn er ook pneumatisch bediende snelspanners.

Gereedschapskoffers en tassen worden vooral gebruikt om gereedschap in op te bergen en makkelijk te vervoeren bij het werken op verschillende locaties.

 

Zo. Nu heb je weer bruikbare informatie gekregen over de juiste toepassingsgebieden van gereedschap. Heb je nog vragen? Dan vertelt onze expert je graag meer over onze tools. Neem eens contact op!

Contact

Gegevens
VVS-Techniek V.O.F.
Paul Gabriëlstraat 4a
5753 DG Deurne
Tel +(31) 0493 34 89 00
verkoop@vvs-techniek.nl
KvK 71591737

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag

 

08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
Gesloten
Gesloten